Beskrivelse:

Ved topmødet i Bruxelles den 17.-21. juli 2020 blev EU’s ledere, efter lange forhandlinger, enige om en genopretningsfond til en værdi af 5.580 mia. kroner og et langsigtet EU-budget for 2021-2027 på knap 8.000 mia. kroner.

Fonden skal hjælpe EU-landenes økonomier med at komme på fode igen efter Covid-19 pandemien, og 30% af alle midler øremærkes klima og understøttelse af klimamålet for 2050. Støtten skal gives både som støtte og lån, og fordelingen bliver 2.900 mia. kroner i tilskud og 2.680 mia. i lån.

Som medlem af den såkaldte sparebande kæmpede Danmark for at få ændret balancen mellem tilskud og lån, og at budgettet skulle være så lavt som muligt. Det var en holdning, der kun delvist kom til udtryk i det endelige kompromis. Det blev også aftalt at koble udbetalingen af EU-midler sammen med, hvorvidt landene efterlever retsstatsprincipperne.

Danmark og de øvrige medlemslande skulle senest her den 30. april 2021 præsentere deres planer for anvendelse af fondsmidlerne til Europa-Kommissionen.

I programmet fokuseres der på de danske medlemmer af Europa-Parlamentet og det undersøges, hvordan de forholder sig til udviklingen og fordelingsprincipperne, og hvordan de kan være med til at sikre, at de mange penge også bliver brugt på en fornuftig måde.

Deltagerne i programmet er:
Repræsentationschef Stina Soewarta, EU-Kommissionen i Danmark
Niels Fuglsang, MEP, Socialdemokraterne
Morten Løkkegaard, MEP, Venstre
Margrete Auken, MEP, Socialistisk Folkeparti
Morten Helveg Petersen, MEP, Det Radikale Venstre
Pernille Weiss, MEP, De Konservative
Søren Bo Søndergaard, Enhedslisten

6 Resultater

Medvirkende

Margrete Auken (2019) - © European Union 2019

Margrete Auken

I 2004 blev Margrete Auken valgt som medlem af Europa-Parlamentet for SF, en position hun har holdt lige siden. Hendes arbejde i Europa-Parlamentet har primært fokuseret på miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed. Hun har været medlem af Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed samt Udvalget om Andragender. Som medlem af Europa-Parlamentet har Auken arbejdet for at styrke EU's miljølovgivning og fremme bæredygtig udvikling. Hun har været en stærk fortaler for at reducere CO2-udledninger og fremme vedvarende energikilder. Hendes arbejde har bidraget til vedtagelsen af flere vigtige miljølove på europæisk niveau, herunder reguleringer for at reducere plastaffald og beskytte biodiversiteten.
Morten Helveg Petersen - © European Union 2014

Morten Helveg Petersen

I 2014 blev Morten Helveg Petersen valgt til Europa-Parlamentet som repræsentant for Det Radikale Venstre. Han har siden da spillet en aktiv rolle i europæisk politik og har arbejdet på tværs af partier og landegrænser.
Morten Løkkegaard (2011) - (C) Jimmy Rehak

Morten Løkkegaard

I 2009 tog Morten Løkkegaard springet fra journalistik til politik og blev valgt som medlem af Europa-Parlamentet for partiet Venstre. Hans beslutning om at engagere sig i europæisk politik blev drevet af en tro på, at Danmark kunne spille en vigtig rolle på den europæiske scene.
Niels Fuglsang (2022) - (C) European Union 2022

Niels Fuglsang

I 2019 tog Niels Fuglsang springet fra akademisk forskning til politik og blev valgt som medlem af Europa-Parlamentet for partiet Socialdemokratiet.
Pernille Weiss - © European Union 2023

Pernille Weiss

Pernille Weiss har en imponerende politisk karriere. Fra 1996 til 2004 var hun amtsrådsmedlem på Fyn. I 2017 stillede hun op til Folketingsvalget. I august 2018 blev hun valgt som spidskandidat til europaparlamentsvalget for Det Konservative Folkeparti og kom ind med hele 80.140 personlige stemmer. Hendes valgslogan var “En afgørende stemme i EU?”
Default Image
1 Resultat

Producent