Beskrivelse:
Få et fascinerende indblik i RUMFART, KUNSTIG INTELLIGENS, KVANTECOMPUTERE og MIKROCHIPS. I dette program tager vi fat i Danmarks førende eksperter på disse områder, som er meget afgørende for både EU’s fremtid og løsningen af mange globale udfordringer.
Baggrund
Corona-pandemien og krigen i Ukraine har vist os, hvor globaliseret verden er blevet – og hvor sårbare vi er. Når forsyningskæderne bliver forstyrret, så kan vi hurtigt komme til at mangle vigtige varer, råvarer og komponenter – som f.eks. gas og mikrochips. Det har sat endnu mere gang i planer, som EU havde i forvejen – nemlig planer om såkaldt strategisk autonomi på en lang række områder. Herunder en række vitale nøgleteknologier, hvor EU er sakket bagud i forhold til især Kina og USA.
Planerne skal gøre EU mere uafhængig af andre lande i fremtiden og sikre, at vi er med helt i front på de vigtige teknologier, som i høj grad kan bidrage til at løse mange af de globale udfordringer. Og de er afgørende for, at EU også i fremtiden kan bevare sin rolle som en stærk region i den nye verdensorden – ikke mindst i forhold til Kina.
Sammen med journalist Flemming Østergaard besøger vi nogle af Danmarks førende eksperter og dykker ned i rumfart, kunstig intelligens, kvantecomputere og mikrochips. Vi får en fascinerende indsigt i rumfartens enestående muligheder for bl.a. at overvåge miljø, klima, biomasse og vandcyklus fra rummet. Vi får et indblik i, hvad kunstig intelligens bl.a. kan bruges til anno 2022, og hvor lange udsigter det har med de selvkørende biler. Vi bliver ført ind i kvantefysikkens mysterier, som forskerne heller ikke selv forstår, men alligevel kan bruge til utrolige beregninger og løse problemer, som vi ikke er i stand til med traditionelle computere. Og vi får et indblik i produktionen af de avancerede mikrochips, der er det mest komplicerede i menneskets historie – hvor størstedelen produceres i Taiwan, som kineserne har erklæret skal være en del af Kina igen.
Medvirkende
John Leif Jørgensen, professor på DTU Space
Serge Belongie, professor på Københavns Universitet og leder af det nye Pioner Center for Kunstig Intelligens
Peter Lodahl, professor i kvantefysik og teknologi på Niels Bohr Institutet
Jörg Hübner, direktør for DTU Nanolab, der udvikler mikrochips
Morten Springborg, temaspecialist hos C WorldWide Asset Management
Programmet er produceret af Content Marketing Advice med støtte fra Europa-Nævnet