EU i en krisetid – hvordan sikrer vi sammenhængskraften?

Den Europæiske Union befinder sig midt i en historisk svær situation. På den ene side har krigen i Ukraine styrket sammenholdet mellem medlemslandene i en helt ny sikkerhedspolitisk situation i Europa. Men selv om truslen fra Rusland i første omgang samlede EU-landene så er der nu sprækker i sammenholdet.

På den anden side er der for nylig givet grønt lys til at gå videre med en måske gigantisk udvidelse af EU. Og EU har travlt – ti lande vil gerne være med i verdens mest ekslusive klub af lande og de er blevet stillet i udsigt at de kan være med måske allerede fra år 2030. Det sker ikke fordi EU egentligt har lyst til en forhastet udvidelse.

Flere lande i det øst- og sydøstlige Europa banker på porten til EU. Men er landene klar til optagelse så hurtigt som det foreslåes? Er EU klar til at modtage landene og hvordan skal den store fælles kage skæres når det kommer til fordelingen af udgifter og støtte. Det er som regel her de største slagsmål skal slåes. Kan sammenholdet bevares og hvordan sikrer EU sin fortsatte eksistens? Kan bukserne holde til endnu et endnu større EU?

Medvirkende:
Villy Søvndal, EU-kandidat, Socialistisk Folkeparti
Asger Christensen, MEP, Europa-Parlamentet, Venstre
Kristoffer Storm, EU-kandidat, Danmarksdemokraterne
Nata Menabde, ambassadør, Den Georgiske Ambassade i Danmark
Derek Beach, professor, Aarhus BSS
Peter Nedergaard, professor, Ph.d., Københavns Universitet

Filmen er produceret af Winther Media med støtte fra Europa Nævnet.