Kærlighed over alle grænser – Fertilitet

Er underbefolkning overhovedet et problem? Skal vi bekymre os om den faldende fertilitet? Hvorfor nedfryse æg- og sædceller? Er situationen virkelig så slem, som europæiske politikere gør den til?

Til at svare på nogle af hverdagens mest presserende spørgsmål om fertilitet er Rigshospitalets afdelingsleder for fertilitet, Søren Ziebe, inviteret ind i studiet.  Den faldende fertilitet og stigende gennemsnitsalder for nybagte mødre er et udbredt problem i hele EU, der har fået EU-parlamentarikerne op af stolene for at skride til handling. Og selvom udlændige strømmer til Danmark for fertilitetsbehandling, ser det også dystert ud for Danmark. I dag bliver hvert ottende danske barn født vha. fertilitetsbehandling og fremtiden byder kun på højere tal. Programmet byder på snak om nedfrysning af æg (social freezing) og unødvendigheden af ligestillingsdebatten indenfor fertilitet, seksualundervisning i gymnasiet og stigmatisering af unge forældre.

Vi diskuterer både erhvervslivets og sociale institutioners manglende rolle inden for f.eks. børnepasning, der kan resultere i, at kvinder nedprioriterer at få børn i en ung alder. Til slut hører vi fra en dansker, Andrea, der bevidst fravalgte at donere æg i Danmark for at donere i USA, hvorfor hun gjorde det, samt hendes syn på det danske system. Fælles for Søren Ziebe og Andrea var deres opråb til politikerne om at sætte fertilitet højere på dagsordenen og se problemerne i øjnene.

NB! Hvis du vil gå i dybden med emnet fertilitet, så finder du de samlede baggrundsinformationer og oplysninger på producentens hjemmeside: https://mediehuset-kbh.dk/fertilitet-i-danmark-og-eu/ 

Medvirkende:
Søren Ziebe, cheflæge Rigshospitalet
Andrea Skovrup Hjort, ægdonor

Vært: Elena Pedersen

Programmet er produceret af Mediehuset København med støtte fra Europa-Nævnet.
Europa-Nævnet's logo