EU i den nye verdensorden – hvor er EU på vej hen?
Journalist Flemming Østergaard ser på EU’s rolle og fremtid i den nye verdensorden, der har udviklet sig siden Berlinmurens fald og Sovjetunionens kollaps. Det er en rejse fra EU’s begyndelse til nutiden, hvor det globale samfund og den europæiske union står overfor en lang række store udfordringer. Hvor er EU på vej hen?
De medvirkende i programmet er:
Poul Fritz Kjær, professor på CBS.
Lars Christensen, uafhængig økonomisk kommentator.
Niels Fuglsang, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.
Bjarke Møller, journalist og forfatter til den nye bog om EU’s historie og fremtid, Håbets politik.
Baggrund
Afslutningen af den kolde krig betød ikke, at alle lande er godt på vej mod demokratiske, sekulære økonomier, der deler Vestens værdier. Et nyt rumkapløb og en teknologisk kold krig er i gang på mange fronter i en verden, hvor COVID-19 pandemien har udstillet sårbarheden ved just-in-time forsyningskæder spredt ud over hele kloden.
Kina, USA og EU er de tre stærkeste globale magtcentre. Kina buldrer frem, USA fører en mere tilbagetrukket rolle, mens EU har store udfordringer med at få de 27 medlemslande til at blive enige om en fælles vej på vigtige områder.
Filmen ser bl.a. på kinesernes opkøb i Europa, kritisk infrastruktur, skattely i EU, centralisering, fælles finanspolitik i eurozonen og Europas Forenede Stater. Det handler også om blød magt, Bruxelles-effekten og de unge generationer, der har et mere holistisk syn på verden. Og det handler om EU’s visioner om at ruste sig til fremtiden med strategisk autonomi på en lang række områder fra halvledere og vacciner til digital infrastruktur og robotteknologi.