GlobalDialog

Martin Spang Olsen og Bjørn Elmquist - Nationalisme

GlobalDialog om Europa

I “GlobalDialog om Europa” konfronterer Martin Spang Olsen eksperter med kommentarer til den globale debat.
Der sendes live på https://www.facebook.com/BideoDK/. 
Efterfølgende sættes debatten til diskussion på Facebook med Martin Spang Olsen som moderator.
Debater her: https://www.facebook.com/BideoDK/

 

Programoversigt for livestreaming

Torsdag, den 24. Maj
10.00-11.00: GlobalDialog (1) – spillet om jobs

Mandag, den 28. Maj
12.00-13.00: GlobalDialog (2) – nationalisme

 

Martin Spang Olsen

“GlobalDialog om Europa” har til formål, at inddrage internationale eksperter i den danske debat om globaliseringen, og inddrage brugerne på Facebook i debatten.


Hvis du vil vide mere – nyttige links

 

24. maj kl 10.00 sendes GlobalDialog (1) – spillet om jobs

Brexit var med til at udstille forskellene mellem EU Kommissionen og Parlamentet.  Skræmt ved tanken om ’et EU i flere hastigheder’ afviste Kommissionen med Juncker i spidsen James Camerons oplæg til undtagelser for Storbritannien.  Parlamentets mere kompromissøgende tilgang var ikke nok til at berolige Brexit-fløjen, og England røg ud af EU.  Men Brexit udstillede også et andet forhold, nemlig at globaliseringen for mange europæere ikke ses som entydig fordel; utallige jobs er forsvundet ud af landene, de multinationale selskaber er blevet styrket og monopollignende tilstande er opstået mange steder.  Kortene deles ud, men huset vinder hver gang.  Brexit- og Trump-vælgeren ligner hinanden i den forstand, at begge protesterer mod fremmedgørelsen og forarmelsen af middelklassen.  Men mange af dem ved udmærket, at hverken Trump eller Brexit løser problemerne.

    

Medvirkende: Bjørn Elmquist, Erik Boel

Studievært: Martin Spang Olsen

 

 

28. maj kl 12.00 sendes GlobalDialog (2) – nationalisme

Globaliseringen og indvandring er formentlig hovedårsagerne til den nye form for nationalisme, der breder sig overalt i EU.  Mange ser globalisering som en trussel mod national identitet og symbol på firmaernes illoyalitet over for den lokale arbejdskraft.  Samtidig har krig og uroligheder i Mellemøsten sendt millioner af mennesker på flugt. Langt størstedelen er blevet i lokalområdet, men potentielt kan omkring 17 mio. mennesker udvandre til EU-lande. Det er herudover et faktum, at det tidligere velfungerende Libyen udgjorde den ’prop’ der stoppede udvandringen fra Afrika.  Reaktionen i Europa har mange steder udviklet sig panikagtig med fremvæksten af nynazistiske og højre nationale grupper, der afviser indvandring af enhver art.  Krig, fattigdom, globaliseringen og indvandring i Europa har skabt en øget fokus på nationalisme. Der findes ingen lette løsninger på problemerne. Men hven har bolden og kan bidrage med forslag?

            

Medvirkende: Jens-Peter Bonde, Uffe Østergaard og Søren Egge Rasmussen

Studievært: Martin Spang Olsen

 

 

[custom-facebook-feed]

 

Produceret med tilskud fra Europa Nævnet