Jens Peter Bonde
Jens-Peter Bonde, født 27. marts 1948 i Aabenraa og død 4. april 2021 i Frederiksværk, var en dansk politiker, journalist og forfatter. Han var en markant skikkelse i dansk og europæisk politik og er kendt for sit arbejde med EU-modstand og demokratiske reformer.
Uddannelse og Tidlig Karriere
Jens-Peter Bonde studerede statskundskab ved Aarhus Universitet fra 1966 til 1974. Han begyndte sin politiske karriere som medlem af Radikal Ungdom og var landsformand for organisationen fra 1971 til 1972. I 1972 tilsluttede han sig Folkebevægelsen mod EF og blev en fremtrædende skikkelse i kampen mod Danmarks medlemskab af EF.
Politisk Karriere i Europa-Parlamentet
Jens-Peter Bonde blev valgt til Europa-Parlamentet ved det første direkte valg i 1979 som repræsentant for Folkebevægelsen mod EF. Han blev genvalgt ved hvert valg indtil 2008, hvilket gør ham til en af de længst siddende medlemmer af Europa-Parlamentet. I 1992 var han medstifter af JuniBevægelsen, som han repræsenterede i parlamentet indtil sin pensionering.
I Europa-Parlamentet var Bonde en stærk fortaler for demokratiske reformer og gennemsigtighed i EU’s institutioner. Han var formand for Gruppen for Demokratiernes og Mangfoldighedens Europa (EDD) fra 1999 til 2004 og senere formand for Gruppen for Selvstændighed og Demokrati (IND/DEM). Hans arbejde fokuserede på at fremme demokrati, bekæmpe bureaukrati og sikre borgernes rettigheder i EU.
Forfatterskab og Publicistisk Virke
Jens-Peter Bonde var en produktiv forfatter og udgav over 60 bøger om EU, herunder kommenterede udgaver af EU-traktater. Han var også medstifter og redaktør af avisen Det Ny Notat i 1974, som var en vigtig platform for EU-kritikere. Hans bøger og artikler har spillet en væsentlig rolle i at informere og engagere offentligheden i debatten om EU’s fremtid.
Personlige Liv og Engagement
Jens-Peter Bonde var gift med Lisbeth Kirk, chefredaktør for den uafhængige onlineavis EUobserver, og sammen havde de fire sønner. Han var kendt for sit stærke engagement i demokratiske reformer og sin utrættelige kamp for gennemsigtighed og borgerinddragelse i EU.
Anerkendelser og Eftermæle
Gennem sin karriere modtog Jens-Peter Bonde anerkendelse for sit arbejde med demokratiske reformer og EU-kritik. Han efterlod sig et betydeligt eftermæle som en af de mest markante EU-modstandere og fortalere for demokrati i Europa.