cover billede

Artikel

I dag bliver hvert ottende danske barn født vha. fertilitetsbehandling

Er underbefolkning overhovedet et problem? Skal vi bekymre os om den faldende fertilitet? Hvorfor nedfryse æg- og sædceller? Er situationen virkelig så slem, som europæiske politikere gør den til?

Til at svare på nogle af hverdagens mest presserende spørgsmål om fertilitet er Rigshospitalets afdelingsleder for fertilitet, Søren Ziebe, inviteret ind i studiet.  Den faldende fertilitet og stigende gennemsnitsalder for nybagte mødre er et udbredt problem i hele EU, der har fået EU-parlamentarikerne op af stolene for at skride til handling. Og selvom udlændige strømmer til Danmark for fertilitetsbehandling, ser det også dystert ud for Danmark. I dag bliver hvert ottende danske barn født vha. fertilitetsbehandling og fremtiden byder kun på højere tal. Programmet byder på snak om nedfrysning af æg (social freezing) og unødvendigheden af ligestillingsdebatten indenfor fertilitet, seksualundervisning i gymnasiet og stigmatisering af unge forældre.

Vi diskuterer både erhvervslivets og sociale institutioners manglende rolle inden for f.eks. børnepasning, der kan resultere i, at kvinder nedprioriterer at få børn i en ung alder. Til slut hører vi fra en dansker, Andrea, der bevidst fravalgte at donere æg i Danmark for at donere i USA, hvorfor hun gjorde det, samt hendes syn på det danske system. Fælles for Ziebe og Andrea var deres opråb til politikerne om at sætte fertilitet højere på dagsordenen og se problemerne i øjnene.

“Kærlighed over alle grænser – fertilitet” er den 2. episode i serien. Første episode handler om barsel til fædre.
Se programmerne her.

Kærlighed over alle grænser – Fertilitet
Kærlighed over alle grænser – Barsel til far

De medvirkende er:
Kira Marie Peter-Hansen – MEP for SF
Søren Ziebe, cheflæge Rigshospitalet
Anna Berg – konstitueret direktør i Kvinderådet

Indslag med:
Andrea Skovrup Hjort, ægdonor

Værterne er:
Elena Pedersen

Programmerne er produceret af Mediehuset København med støtte fra Europa-Nævnet.
Europa-Nævnet's logo

 

Om artiklen

Tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark i øjeblikket oplever det laveste antal fødsler i 35 år.

Skrevet af:

Elena Pedersen